Septum deviasyonu, burun içindeki anatomik sorunlar, geniz eti büyümesi, nazal polipler ve üst solunum yolu enfeksiyonları gibi farklı nedenlerle ortaya çıkabilen sinüzit; sinüslerin buruna açıldığı kanalların tıkanması ile karakterize bir hastalıktır.

Akut ya da kronik özellik taşıyabilen sinüzit belirtileri arasında horlama, ateş, burun tıkanıklığı, yüz bölgesinde ağrı ve koku almada azalma gibi semptomlar yer alır. Akut sinüzit medikal tedavilerle kontrol altına alınabilse de kronik sinüzit tedavisinde medikal tedaviler her zaman işe yaramıyor.

Sinüzit kronikleştiğinde görme kayıpları, akciğer enfeksiyonları ve kalıcı doku bozulmaları gibi ciddi sağlık sorunlarına yakalanma riski arttığı için Fonksiyon Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) başarılı bir tedavi yöntemi olarak ön plana çıkıyor.

Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi Nedir?

Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS); sinüslerin normal fonksiyonlarının yerine getirilmesi ve ventilasyonun sağlanması amacıyla uygulanan minimal invaziv özellikteki endoskopik tekniktir. FESS ameliyatı kronikleşen ve geleneksel tedavilere yanıt vermeyen sinüzit hastalığı sorunu yaşayan hastalara uygulanır. Prosedürün ardından hastaların semptomlarında %70 ila %90’a varan bir iyileşme sağlanabilir.

Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi Nasıl Yapılır?

Çoğunlukla genel anestezi altında, gelişmiş görüntüleme yöntemlerine başvurulduktan ve kan tahlilleri yapıldıktan sonra gerçekleştirilen FESS sırasında ucunda mini kamera bulunan, ince ve esnek bir endoskop cihazı kullanılır. Gerektirdiği takdirde cerrahi sırasında komşu dokulara zarar verilmemesi için bilgisayar destekli cerrahi navigasyon sistemlerine başvurulabilir. Burundan endoskopik cihazın geçirilmesi yoluyla gerçekleştirilen operasyon sırasında sinüs kanallarında tıkanıklığa neden olan sinüs mukoselleri, nazal polipler ve kemiksi yapılar çıkarılır.

Cerrahinin süresi patolojinin ne denli yaygın olduğuna, aynı ameliyat sırasında farklı anatomik sorunların düzeltilip düzeltilmeyeceğine göre değişiklik gösterebilir. Tek bir sinüse uygulanan FESS operasyonu yaklaşık 30 dakika sürerken tüm sinüsleri tutan patolojilerin temizlenmesi söz konusu olduğunda operasyon 120 dakikayı bulabilir.

Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Operasyon günü hastaların genellikle hastanede kalması önerilir. Ancak aynı gün taburcu edilmesi de söz konusu olabilir. Gerçekleştirilen operasyonun kapsamı ve hastaların genel sağlık durumu doğrultusunda taburcu edilme kararı verilir.

Post operatif dönemde hafif bir ağrı yaşanabilir, ağrı kesicilerle bu sorun kontrol altına alınabilir. Yüksek efor gerektiren bir aktivite yapılmadığı takdirde operasyondan 5 gün sonra çalışmak ya da seyahate çıkmak mümkündür.