Rinoplasti burnun genel şeklinin yapılandırıldığı; burun kökünün, burun sırtının ve burun ucunun kişinin yüz hatları ile uyum içerisine getirilmek için şekillendirildiği kapsamlı bir cerrahidir. Bazı kişilerin ise burun sırtında, burun septumunda ve/veya burun kökünde yapısal olarak hiçbir sorun bulunmazken burun ucunda şekil bozuklukları var olabilir ve burun ucundaki yapısal sorunlar yüz ifadesini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu gibi bir durumda yalnızca burun ucuna estetik müdahale yapılarak kişinin yüz ifadesinde fark edilir bir değişim sağlanabilir.
Yalnızca burun ucundaki şekil bozukluklarının giderilmesinin hedeflendiği; burun ucundaki kıkırdakların ve yumuşak dokuların şekillendirildiği burun estetiği operasyonları “tip plasti” ya da “burun ucu estetiği” olarak adlandırılır.
Kimler Tip Plasti İçin Uygun Adaydır?
Doğuştan ya da sonradan alınan travmalara bağlı olarak burun ucu şeklen bozuk olabilir. Burun ucundaki şekil bozuklukları yüz ifadesini etkileyebildiği gibi solunum sorunlarına da yol açabilir. Benzer sorunlar yaşayan, genel sağlık durumu operasyon için engel teşkil etmeyen, kemik ve kıkırdak gelişimi tamamlanan, operasyon ile ilgili gerçekçi beklentilere sahip kişiler burun ucu estetiği için uygun aday olarak değerlendirilebilir.
Burun Ucu Estetiği Nasıl Yapılır?
Tüm estetik operasyonlarda olduğu gibi burun ucu estetiğinin de kişi özelinde planlanması gerekir. Burun septumuna, sırtına ya da köküne müdahale edilmeyecek olsa da burun ucunun şekli burnun genel görüntüsünü doğrudan etkileyebilir. Bu nedenle rinoplasti öncesi planlamasında olduğu gibi burun ucu estetiği öncesi planlama sürecinin de titizlikle yapılması ve yüz analizi sonuçlarının değerlendirilmesi gerekir.
Burun ucu estetiği de rinoplasti gibi açık ya da kapalı teknikle gerçekleştirilebilir. Operasyon için teknik seçimi burun ucunda yapılacak değişimlerin kapsamı, hastanın cilt yapısı, cinsiyeti ve cerrahın tercihleri doğrultusunda yapılabilir. Tip plasti lokal ya da genel anestezi altında gerçekleştirilebilir, hastaların konforu için daha çok genel anestezi tercih edilir.
Burun Ucu Estetiği ile Hangi Değişiklikler Yapılabilir?
Kişiye özel planlanan burun ucu estetiği ile;
- Burun ucu kaldırılabilir ve burun ucu düşüklüğüne bağlı oluşabilen solunum sorunu giderilebilir,
- Burun delikleri yeniden yapılandırılabilir ve burun delikleri arasındaki asimetriler düzeltilebilir,
- Burun ucu genişletilebilir ya da daraltılabilir,
- Burun ucu küçültülebilir ya da büyütülebilir,
- Burun ve üst dudak arasındaki açı ideal ölçüye getirilebilir (kadınlar ve erkekler özelinde bu ölçü değişiklik gösterebilir) ve
- Burun ucu deformiteleri düzeltilebilir.
Burun Ucu Estetiği Sonrası İyileşme Süreci
Burun ucu estetiği sonrası iyileşme süreci kişinin yaşı, cilt yapısı, genel sağlık durumu ve burun ucu estetiği sonrası dikkat edilmesi gerekenlere gösterdiği uyum doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Genelleme yapmak gerekirse burun estetiği sonrası dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- Operasyondan sonraki 2-3 haftalık dönemde kan basıncını arttıran yorucu aktivitelerden kaçınılmalıdır.
- Operasyon sonrası süreçte güneş ışığından kaçınılmalıdır. Güneşe çıkılması gerekiyorsa mutlaka yüksek korumalı güneş kremi sürülmeli ve geniş şapkalar takılmalıdır.
- Kan damarlarını daraltan ve kan akışını yavaşlatarak yara iyileşme hızını azaltan sigara kullanımı bırakılmalıdır.